Pred časom sa touto otázkou zaoberali študenti britskej University of Leicester a pokúsili sa čo najpresnejšie spočítať, koľko stránok bežného formátu A4 by sme spotrebovali vytlačením obsahu celého internetu. K čomu vo svojej štúdii dospeli?

Autori štúdie sa zamerali iba na tú časť internetu, ktorá je dostupná používateľom a zobrazuje sa pri klasickom surfovaní na webe. Viditeľná časť internetu pritom predstavuje zhruba len 0,2 % z celkového obsahu internetu.

V čase zverejnenia štúdie by sme na vytlačenie viditeľného obsahu spotrebovali nepredstaviteľných 136 miliárd stránok a tento počet každým dňom ďalej narastá. Na prvý pohľad sa zdá, že výrobou takého množstva papiera by sme zdecimovali lesy na celej planéte. V skutočnosti by sa využili iba 2-3 promile celkových zdrojov amazonských pralesov.

 

Ako by virtuálna tlač internetu prebiehala?

Spotrebu dreva a vplyv na životné prostredie by výrazne ovplyvnilo niekoľko faktorov. To však nie je jediné hľadisko, každého ekonomicky uvažujúceho užívateľa zaujímajú aj celkové tlačové náklady.

Polovičné úspory papiera môžeme dosiahnuť okamžite, keď zvolíme obojstrannú tlač. Predpokladáme, že táto úspora je v štúdii už zahrnutá. Neuvádza sa však, s akou gramážou papiera študenti počítali. Pre pohodlnú čitateľnosť obojstranne potlačených papierov dostačuje bežný kancelársky papier s 80 g gramážou.

Výsledné čísla by sa dramaticky líšili, ak by sa napr. na tlač grafov a obrázkov použil kvalitnejší papier s dvojnásobnou gramážou alebo dokonca fotopapier s leskom. Na výšku tlačových nákladov má samozrejme vplyv, či zvolíme výhradne čiernobielu tlač alebo zachováme originálne zobrazované farby.

 

Náklady na tonery sa dajú znížiť

Tlačové náklady ovplyvnia nielen to, či tlačíme farebne alebo iba čiernobielo. Nezanedbateľný rozdiel v konečnej cene tlače ovplyvní voľba typu tonera, ktorý sa rozhodneme použiť. Cenovo náročná  originálna náplň garantuje vysokú kvalitu všetkých parametrov tlače, zodpovedajúcu kvalitu však ponúkajú aj niektoré alternatívne tonery za priaznivejšiu cenu.

Tlač celého internetu zamýšľali britskí študenti samozrejme len teoreticky, pokiaľ by došlo na skutočnú tlač, rozhodne by bolo hospodárnejšie použiť niektorý z alternatívnych tonerov. Úspory až 40 % tlačových nákladov pri zachovaní štandardnej kvality tlače ponúkajú kompatibilné alternatívne tonery  TOREX®.

 

Aj zdanlivé drobnosti majú vplyv

Zatiaľ čo pri bežných dokumentoch volíme typ a veľkosť fontu alebo formátovanie odsekov a celého dokumentu podľa ich zamerania a obsahu, pri prípadnej tlači celého internetu by mali tieto parametre významný vplyv a bolo by vhodné ich prispôsobiť.

Rovnako pri webových stránkach dbáme na zvýraznenie nadpisov, vysokú čitateľnosť a celkový estetický dojem viac, než na „úspornosť“ pri ich tlači. Preto by sme aj tu pred tlačou uvažovali o efektívnejšom formátovaní, zjednotení veľkosti písma alebo o zhustenejšom riadkovaní.

Teoretická štúdia tlače celého internetu nás priviedla k hlbšiemu zamysleniu a naznačila odpovede na rad praktických otázok spojených s efektivitou každodennej tlače doma alebo v kancelárii.



0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: