V súčasnej dobe sú laserové tlačiarne najčastejšie používanými typmi tlačiarní vo väčšine veľkých firiem a spoločností. Avšak prednosti kvalitnej a ostrej tlače, pri vysokej rýchlosti a pomerne nízkej cene nákladov na vytlačenú stránku, rada využije aj nejedna domácnosť. Málokto však tuší, na akom princípe toto dômyselné zariadenie vlastne funguje.

Mechanizmus fungovania laserovej tlačiarne

Laserová tlačiareň funguje na princípe tzv. elektrofotografického procesu, na ktorom sa podieľajú predovšetkým tieto tri komponenty: selénový valec, toner a zažehľovacie valce.

Najdôležitejším článkom je vodivý fotovalec, ktorý je pokrytý tenkou vrstvou selénu, a ako taký je schopný meniť svoj odpor v závislosti od osvietenia. V prvej fáze procesu je konštantne sa otáčajúci valec nabitý kladným nábojom. Akonáhle laser zasvieti na určité miesta rotujúceho valca, vybije kladne nabitý náboj a tým na ňom vytvorí neutrálne nabitú mapu, na ktorú bude neskôr nanesený tonerový prach. Akonáhle prach priľne na valci, ďalším rotačným pohybom je nanesený na papier , ktorý potom putuje medzi zažehľovacie valce. Tie potom farbu pri teplote okolo 180–200 °C roztavia a zažehlia do štruktúry papiera.

Existujú dve základné technológie, ktorými je možné vypáliť tonerový prášok na papier. Prvým z nich je vyššie popísaná laserová technológia . Druhým potom technológia LED , ktorá funguje na rovnakom princípe ako predchádzajúca, ale s tým rozdielom, že laserový lúč je nahradený radom LED diód, pričom je otáčajúci sa valec osvetľovaný po riadkoch. Toto riešenie je síce konštrukčne jednoduchšie, bohužiaľ však na úkor nižšej kvality tlače.

Náplne do laserových tlačiarní

Tonerová kazeta (cartridge), alebo tiež skrátene toner, obsahuje suchý jemný prášok rôzneho farebného prevedenia (u monochromatických tlačiarní iba čierny), ktorý sa skladá zo železa, umelej hmoty a farbiva. Výsledná farba, ktorá sa na konci procesu tlače premietne na papier, sa potom mieša zo štyroch základných farieb: čierna (Key/black – K), purpurová (magenta – M), azúrová (cyan – C) a žltá (yellow – Y) .

U laserových tlačiarní sa nachádza už vyššie zmienený selénový (optický) valec, ktorý býva umiestnený priamo v tonerovej kazete alebo samostatne v tlačiarni. Keďže sa jedná o súčasť spotrebného materiálu, ako taký je potrebné ho po opotrebení vymeniť, pokiaľ začína byť kvalita výsledného obrazu nízka.

Okrem originálnych náplní český trh ponúka aj alternatívne produkty, ktoré sú schopné adekvátne náhrady pri výraznom znížení tlačových nákladov . Z týchto výrobkov Vám môžeme odporučiť tonery TOREX®, ktoré ponúkajú rovnakú kvalitu pri danej výťažnosti, avšak za príjemnejšiu cenu.

Prečítajte si tiež, ako funguje atramentová tlačiareň v našom staršom článku.

CHCEM UŠETRIŤ TLAČOVÉ NÁKLADY

 


0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: