Svoje fotografie stále častejšie zdieľame s rodinou a so svojimi priateľmi a niektoré sociálne médiá na tom postavili princíp svojho úspechu. Nič to však nemení na tom, že občas zatúžime vytlačiť svoje fotografie do rodinného albumu alebo na obdarovanie svojich blízkych. Ako ale dosiahnuť tlač kvalitných fotografií?

Už dávno neplatí, že na vytvorenie kvalitných fotografií potrebujeme zrkadlovku alebo prístroje s masívnymi objektívmi. Vývoj digitálnej fotografie umožnil vybaviť moderné smartfóny technológiami, ktoré z ich užívateľov robia pohotových fotografov pripravených robiť snímky z dovoleniek, spoločenských akcií aj z výletov do prírody. Aj z takto „amatérsky“ urobených fotografií môžeme správnym postupom dosiahnuť profesionálnu kvalitu.

Takmer každý z nás niekedy nechcene prišiel o fotografie v digitálnej podobe. V prvom rade preto musíme myslieť nielen na bezpečné uchovanie fotografií, ale aj na ich zálohovanie. Hromadia sa nám pamäťové karty, vypálené CD a DVD alebo ukladáme do cloudu a vytvárame virtuálne albumy. S ohľadom na životnosť digitálnych médií a ich čitateľnosť po desiatkach rokov má však stále svoje miesto tlačená verzia. Kvalitne vytlačené fotografie nikdy nebudú závislé na technickom vybavení domácnosti alebo digitálnom formáte, v ktorom boli zhotovené.

Začína to výberom tlačiarne

Zámer tlačiť fotografie vyžaduje výber zodpovedajúcej tlačiarne. Najkvalitnejšie fotografie dosiahneme na atramentových alebo termosublimačných tlačiarňach, na ktoré by sme sa mali zamerať.

Nesmieme zabudnúť na vlastnosti a funkcie , ktoré fototlačiarne ponúkajú. Pre rýchlu tlač náhľadu fotografií je výhodou slot na pamäťovú kartu, praktické je ovládanie funkcií priamo na paneli tlačiarne, ale podstatnejšie je rozlíšenie tlače, ktoré by pri tlači fotografií malo byť aspoň 300 dpi.

Úpravám sa nevyhneme

Momentky z našich smartfónov často vyžadujú pred finálnou tlačou úpravy. Orezanie fotografie, odstránenie efektu „červených očí“ alebo základné doostrenie zvládneme väčšinou priamo v našom telefóne. Ak chceme dosiahnuť profesionálny vzhľad našich fotografií, oceníme funkcie a možnosti špecializovaných aplikácií.

Aby naše starostlivé úpravy fotografií neprišli navnivoč a vytlačené fotky v albumoch nestrácali sýtosť farieb, musíme dbať na výber kvalitných atramentových a tonerových náplní . Príležitostná tlač fotografií často zvádza k podceneniu kvality papiera, pokiaľ sa chceme vyhnúť sklamaniu, nezabúdajme na výber správneho fotopapiera .

Široká ponuka náplní a špeciálnych fotopapierov v e-shope ToneryNajlepšie.sk Vás presvedčí, že tlač fotografií nemusí byť nákladným koníčkom.

Ako sa pochváliť svojimi fotografiami?

Úspešne sme prešli celým procesom amatérskeho fotografa od zhotovenia vhodnej tlačiarne, až po tlač tých najlepších fotografií. Na ich usporiadanie a archiváciu sme zvyknutí používať albumy rôznych formátov podľa našich preferencií.

Moderný vývoj spracovania digitálnych fotografií nám prináša ďalšie zaujímavé možnosti prezentácie. Fotokniha dokumentujúca našu dovolenku alebo významnú rodinnú udalosť na kriedovom papieri, kalendár s fotografiami našich detí alebo domácich miláčikov a napríklad puzzle s motívom z vlastných fotografií . Taký darček urobí radosť nielen obdarovanému, ale aj ich autorovi.



0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: