Rozrastajúca sa rozmanitosť značiek, modelov a typov tlačiarní na trhu nám dáva možnosť zaobstarať si zariadenie, ktoré čo najviac zodpovedá našim potrebám. Stále platia základné otázky: „atrament alebo laser“ a „čiernobielo alebo vo farbe“. Pred nákupom tlačiarne by sme si však mali ujasniť aj ďalšie preferencie.

Nezľaknite sa, neznamená to sa ponoriť do štúdia detailných technických parametrov tlačiarní, aj keď ich znalosť je pred nákupom určite výhodou. Zameriame sa na zásadné praktické kritériá, ktoré sú nám všetkým zrozumiteľné

KDE budeme tlačiť

JPrvým kritériom je určenie, či kupujeme tlačiareň do domácnosti pre príležitostnú tlač jednotlivých členov rodiny alebo vyberáme zariadenie pre nepretržité kancelárske vyťaženie zamestnancami firmy. Je pochopiteľné, že požadované vlastnosti a parametre sa budú diametrálne líšiť. Zameranie tlačiarne súvisí s tým,

ČO budeme tlačiť

Predpokladáme klasické kancelárske využitie pre tlač objednávok, faktúr, obchodnej korešpondencie, obálok a štítkov a vystačíme si s čiernobielou tlačou? Alebo budeme potrebovať pravidelne tlačiť farebné grafické návrhy či  kvalitné fotografie ?

Pokiaľ sa hodláte zamerať na profesionálne spracovanie fotografií a grafiky, je na zváženie obstarania modelu tlačiarne priamo určeného na tieto účely. Na tému tlače kvalitných fotografií sme sa zamerali v samostatnom článku .

Bežná tlač vo formáte  A4 nemusí postačovať napr. pre tlač stavebných výkresov, reklamných plagátov alebo mapových podkladov. V niektorých prípadoch nemusí dostačovať ani tlač vo formáte  A3 a bude nutné sa porozhliadnuť po plotroch a profesionálnych veľkoformátových zariadeniach.

Užívatelia, ktorí predpokladajú pravidelnú grafickú potlač  CD a  DVD nosičov, sa zamerajú na tlačiarne vybavené touto možnosťou. Vo finále by sme sa mali zamyslieť, či

Nevyužijeme VIAC FUNKCIÍ?

Najmä v kancelárskych prevádzkach sa postupne nahromadili rôzne zariadenia zaisťujúce napr. faxovanie, skenovanie, kopírovanie či vyššie spomínaná potlač hudobných a dátových nosičov. Náklady na prevádzku a údržbu týchto zariadení je možné výrazne obmedziť obstaraním  multifunkčnej tlačiarne , ktorá tieto činnosti vrátane kvalitnej tlače zvládne pohodlne az jedného miesta. Pri častom tlače veľkého množstva dokumentov by sme nemali vo svojich úvahách zabudnúť,

Pohodlie a komfort tlače

Neoceniteľným pomocníkom je napr.  automatický podávač pre obojstrannú tlač. Každý, kto "ručne" obsluhoval viacstranovú obojstrannú tlač, vie koľko nervov a zbytočného času je možné ušetriť. Pri väčších objemoch tlače má nezanedbateľný význam aj  rýchlosť tlače .

Zdieľanie spoločnej tlačiarne viacerými užívateľmi (typicky niekoľko kancelárií vo firme, ale aj z viacerých miestností bytu alebo rodinného domu) uľahčí možnosť tlačiť cez  Wi-fi. Preposielanie dokumentov alebo ich prenášanie na USB flashdisku sa stane minulosťou.

Pri pravidelnej tlači obrázkov a fotografií určite oceníme prehľadný  displej , na ktorom vykonáme rýchlu kontrolu ešte pred finálnou tlačou. V neposlednom rade je dôležité prepočítať,

Predpokladané tlačové náklady

Zo skúseností vieme, že náklady na obstaranie samotnej tlačiarne sú obyčajným zlomkom celkových nákladov počas jej životnosti. S narastajúcim objemom tlače dosiahnu čiastky za  náplne a tonery niekoľkonásobok ceny tlačiarne. Vo zverejnených testoch tlačiarní dostupných na trhu by sme sa mali zamerať na priemernú cenu za tlač 1 stránky v čiernobielom a farebnom prevedení.

Cenu náhradných náplní a tonerov do vybranej tlačiarne môžeme overiť ešte pred jej nákupom. Rozhodne odporúčame si urobiť prieskum  kompatibilných tonerov, asi budete prekvapení tým,

KOĽKO sa dá ušetriť

Úsporu až 40% tlačových nákladov pri zachovaní kvality a parametrov tlače umožňujú  alternatívne náplne %torex-brand% z ponuky nášho e-shopu. Náplne sú vyrábané pre konkrétne rady a modely tlačiarní, aby zachovali plnú funkčnosť tlačiarní. Po ich upotrebení zaisťujeme bezplatný zvoz a plnohodnotnú recykláciu, popr. ekologickú likvidáciu.

S perspektívou možnej úspory prevádzkových nákladov za náplne si môžete dovoliť mierne vyššie obstarávacie náklady na tlačiareň, zaisťujúce vyššiu kvalitu tlače, komfort a rozsah funkcií zodpovedajúci vašim potrebám.

 


0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: