Tlačiarne sa stali našim nevyhnutným pomocníkom v zamestnaní aj v domácnosti a bez ohľadu na zvolenú technológiu tlače im prospieva pravidelná údržba. Nielenže tým predĺžime ich životnosť a zachováme stálu kvalitu tlače, ale zároveň sa vyhneme zbytočným nákladom spojeným s odstraňovaním porúch neudržovaných zariadení.

Pravidelná údržba laserovej a atramentovej tlačiarne sa pochopiteľne líši. Zoznámte sa s hlavnými zásadami a odporúčaniami pre obe technológie a doprajte svojim tlačiarňam zodpovedajúcu starostlivosť.

Kontrola a údržba atramentovej tlačiarne

Pravidelnú technickú kontrolu atramentovej tlačiarne zahájime tlačou skúšobnej stránky zameranej na funkčnosť trysiek. Do tlačiarne vložte list bežného kancelárskeho papiera formátu A4 a zvoľte funkciu Kontrola trysiek / Skúšobná tlač / Testovacia tlač alebo obdobnú voľbu.

Z výslednej tlače môžete posúdiť funkčnosť trysiek vašej tlačiarne. Žiaduce je, aby testovacia stránka obsahovala plynulú škálu prirodzene sýtych farieb (alebo odtieňov šedej pri čiernych náplniach). Ak sú v tejto palete viditeľné farebné výkyvy alebo dokonca prázdne miesta, svedčí to o tom, že sú niektoré trysky upchaté alebo vychýlené z osi.

Čistenie trysiek sa môže u jednotlivých modelov a značiek atramentových tlačiarní líšiť. Buď prebieha v niekoľkých opakovaných fázach volených podľa miery nedokonalosti testovacej stránky, alebo sa vykonáva hĺbkové čistenie trysiek. Niektoré tlačiarne umožňujú selektívne čistenie jednotlivých trysiek. Vždy preto postupujte podľa odporúčaní uvedeného v dokumentácii k vašej tlačiarni.

Najčastejšie používané hĺbkové čistenie trvá zhruba 2 minúty, po ktorých by mali byť trysky opäť úplne priechodné. Tlačiareň je teraz znovu pripravená na tlač v najvyššej kvalite, samozrejme je možné kontrolu trysiek zopakovať a funkčnosť čistenia overiť.

Funkčnosť trysiek a prevádzkyschopnosť atramentovej tlačiarne ovplyvňuje kvalita používaných atramentov. V našom e-shope ponúkame výhradne originálne náplne z oficiálnych distribúcií výrobcov a ponukou pokrývame všetky tlačiarne dostupné na trhu

Po dlhšom používaní atramentovej tlačiarne je často potrebné nastaviť tlačovú hlavu Konštrukcia tlačových hláv sa pri jednotlivých modeloch natoľko líši, že nie je možné odporučiť univerzálny postup. V nutných prípadoch sa môžeme v domácich podmienkach pokúsiť nastaviť tlačovú hlavu podľa inštrukcií uvedených v manuáli pre našu konkrétnu tlačiareň. Neodborným zásahom však môžeme tlačovú hlavu poškodiť alebo úplne zničiť, v niektorých prípadoch je preto bezpečnejšie zveriť nastavenie tlačovej hlavy odborníkovi.

Starostlivosť o laserovú tlačiareň

Pred začatím údržby sa vždy presvedčte, že je tlačiareň odpojená od prívodu elektrickej energie. Prvým krokom bežnej údržby laserovej tlačiarne je vybratie tonera a vyčistenie uvoľneného priestoru tlačiarne. Správny postup vybratia a opätovného vloženia tonera nájdete v dokumentácii tlačiarne, často sú tieto činnosti vyobrazené aj na vnútornej strane krytu tlačiarne. Pri samotnom čistení opatrne odstráňte zvyšky tonera a prachu zo všetkých záhybov a otvorov vo vnútri tlačiarne pomocou jemného štetca alebo handričky.

Čistenie tonera a tlačiarne nie je nikdy dokonalé, preto ako druhý krok použijeme na odstránenie drobných čiastočiek tonera tlač čistiacej stránky. Priechod stránky tlačiarňou by mal na seba nadviazať všetky zvyškové nečistoty.

Správnu a bezproblémovú funkčnosť tlačiarne ovplyvňuje výber kvalitných tonerov, výrobcovia často odporúčajú tonery rovnakej značky a garantujú kvalitu a parametre tlače jednotlivých modelov. Pre uľahčenie nákupu v našom e-shope začínate výber tonera voľbou značky a potom si v intuitívnom filtri vyberáte modelový rad a typové označenie tlačené. Máte istotu, že ľahko a rýchlo vyberiete kvalitnú náplň určenú práve pre vašu tlačiareň.

Ponuku nami dodávaných originálnych náplní nájdete v prehľade značiek pokiaľ však kladiete dôraz na ekonomickú prevádzku tlačiarne, mohli by vás osloviť cenovo priaznivejšie alternatívne tonery. V jednom z predchádzajúcich článkov sme sa v rámci nášho blogu venovali práve rozhodovaniu pri nákupe tonerov .

Alternatívne tonery výrazne znižujú tlačové náklady, ale aj tu odporúčame dbať na ich kvalitu. Z nami testovaných alternatívnych produktov môžeme jednoznačne odporučiť tonery TOREX®, pri ktorých je zachovaná vysoká kvalita tlače a kapacita náplní zodpovedá originálom. Ich nákupom získavate ďalšiu výhodu v podobe bonusových zlatiek, ktorými môžete uhradiť hodnotné darčeky z našej ponuky.

Potrebujete poradiť s údržbou tlačiarne alebo s výberom správnej náplne? Neváhajte a kontaktujte nás, radi sa vám budeme venovať.


0,0 Priemerné hodnotenie 0,0 od 0 zákazníkov
Ohodnotiť: